Tuesday, April 17, 2007

Analizand

Se tot discuta despre suspendarea presedintelui ca si cum aceasta ar fi singura problema a tarii, de fapt nu se mai inregistreaza coruptie, toate institutiile functioneaza mai bine decat cele europene, iar singurul care sta in calea fericirii noastre este presedintele, care nu intelege ca trebuie sa taca din gura.
Era un banc interesant: se zice ca ajunge un tip in iad si este condus prin sala cazanelor, unde dracul responsabil ii explica despre faptul ca fiecare natie are cazanul ei, langa cazanul francezilor sunt 2 draci care ii impung pe cei care incearca sa iasa din smoala si ii baga la loc, langa cazanul britanicilor sunt 5 draci, ca sunt mai agresivi, la cazanul chinezilor sunt 10 ca sunt foarte multi, un singur cazan nepazit. Tipul, curios, intreaba ce e cu cazanul respectiv, iar dracul ii raspunde foarte calm: Acela este cazanul romanilor, la ei nu este nevoie de paza, ori de cate ori incearca vreunul dintre ei sa iasa il trag ceilalti inapoi.
Este un banc dar nu-mi vine sa rad si probabil ca fiecaruia dintre noi caruia i se spune acest banc va intelege si va sti despre ce este vorba, va arbora un zambet amarui sau chiar o mina serioasa. Este al naibii de adevarat, de la cel mai mic pana la cel mai mare, nu ai sa intalnesti decat foarte putini romani care sa se coalizeze, chiar impotriva propriilor interese pentru a sustine o cauza nobila. Imediat ce intervine interesul personal lumea se va diviza si va incepe sa isi sustina propriul interes dar nu intr-un mod pasnic si obiectiv, ci incercand sa submineze interesele celor din jur pentru a il inainta pe cel propriu.
Cultura cozilor, atata timp cat poti ajunge cu 3 locuri mai in fata, nu mai conteaza ca impingi in spate un copil trimis de maica-sa si care nu va protesta, sau un batran care, chiar daca protesteaza, poate fi linistit cu minunata invitatie de a ramane acasa ca il cauta moartea. Romanul inca nu poate fi generos, pana si banii dati cersetorilor sunt in cea mai mare parte oferiti nu datorita unei generozitati nemaipomenite, ci din simtul datoriei, nu mai este securitatea cea care priveste, ci te vede Dumnezeu si iti da el inapoi ce ai dat. Atitudini lipsite de verticalitate, se ofera bani copiilor care cersesc, proliferandu-se astfel practica prin care acestia sunt trimisi la cersit pentru a sustine eforturile bahice ale parintilor care ii trimit. Se ofera bani femeilor care poarta, indiferent de vremea de afara, copilasul de sub un an prin intersectii, imbolnavindu-l iremediabil si tinandu-l ore in sir in intersectii unde un medic ar recomanda unui adult sa nu ramana mai mult de jumatate de ora. Si totul in numele crestinismului.
As vrea sa vad si la noi in tara un politist care se opreste, caz recent in Statele Unite, si isi taie singur amenda pentru ca, in urmarirea infractorului a depasit de cateva ori limita de viteza si a taiat linia continua. E tampit un astfel de om? Nicidecum, el ofera exemplul clar tuturor celor din jur si un avertisment nescris: faceti la fel si nu voi ezita, indiferent de situatie. Duci un bolnav la spital? E perfect, dar dupa ce l-ai vazut preluat de medici, ai iesit afara si ai platit amenda.
Ne facem un titlu de mandrie din capacitatea de a ne descurca indiferent de vremuri. Nu este glorie, ci micime, este, daca vreti, acea glorie a sarpelui care atunci cand vede un starc si stie ca ar putea sa o incurce, lasa prada si se ascunde printre pietre, nu este verticalitatea unui animal care se lupta pentru ceea ce stie ca este al lui.
Este, daca vreti, spiritul de gasca, bucuria cretina ca vanzatorul a gresit si a dat mai mult rest, zambetul imbecil care se instaleaza pe fata primatelor atunci cand isi dau seama ca bomboana lor este mai mare decat a altora.
Un mod de gandire de care cu siguranta nu vom scapa o perioada buna de acum inainte si care va mai produce efecte si peste 100 de ani, cu siguranta.
In conditiile in care un singur presedinte de pana acum a pus in vedere consilierilor sai, si nu este vorba de un singur caz, sa demisioneze atunci cand au fost suspectati sau chiar surprinsi folosindu-se de diferite avantaje, un presedinte care continua sa sanctioneze lipsa de activitate benefica a parlamentului si a guvernului, un presedinte care nu inceteaza sa transmita mesaje nu tocmai prietenoase coruptilor, ar trebui ca intr-o astfel de situatie procentajul celor care il vor sustine, nu pentru ca este un sfant, ci pentru ca spune lucrurilor pe nume, sa fie de peste 70%. Nu o sa se intample asa ceva in Romania, desi cred ca procentul celor care nu sunt multumiti de hahalerele din parlament este de peste 90%. De ce? Din prostie probabil, si vom mai avea de tras de pe urma acestei prostii. Vom ramane inca multi ani in umbra unui model de stat paternalist, in care presedintele trebuie sa gireze prin inactivitate si prin toleranta tot ceea ce se intampla in jurul sau.
Si ar mai fi un motiv, avem formatori de opinie care sunt mai infatuati decat este cazul, avem un om despre care s-a crezut la un moment dat ca stie sa puna punctul pe i, reusind sa fie oarecum impartial intr-o lupta extrem de inegala, vorbesc aici de CTP, dar care a ales sa se declare un sfant in viata. Criminal, sa mori de ras, nu alta. Da-i romanului cu un pic de faima pe la nas si nu se mai trezeste.
Mai bine le-am da cocaina, poate cretiniile pe care le-ar produce atunci creierele lor incubate in pupincurismul comunist ar fi mai putin nocive.

No comments: