Saturday, April 28, 2007

Suspendare

Desi nu mai este de actualitate, ajung si eu sa scriu despre acest moment. Da, presedintele Romaniei a fost suspendat. O decizie tampita chiar si pentru un parlament corupt. O decizie care intr-adevar arunca in criza tara. Este din ce in ce mai clar ca o clica de corupti, cu interese economice identificate extrem de clar sunt in stare sa faca orice numai pentru a isi proteja interesele si pentru fi deasupra unei legi si asa cam oloage, pentru ei si atat. Romania risca, dupa ce abia a scos nitel capul din indobitocirea comunista, sa revina intr-o stare de anemie totala, in aceeasi stare in care se afla inainte. Era clar cine conduce, nu prea puteai sa misti in front, oricate dovezi ar fi existat, era mai bine pentru tine, ca persoana, ca dealtfel si pentru intreaga familie, ba chiar si pentru cunoscuti, sa taci din gura. Acest lucru pare a reveni. Sunt anumite persoane care nu trebuie deranjate. Despre acestea chiar si ziarele evita sa scrie, au ramas doar cateva care sunt in stare sa fie cat de cat obiective. Acestia sunt noua nomenclatura. Devine din ce in ce mai clar ce a incercat Iliescu sa faca din Romania: o tara comunista cu democratie de fatada, ceea ce Castro nu a reusit sa faca din Cuba. Un paradox perfect: avem alegeri, voi alegeti ca pe oricine ati alege tot noi suntem la putere, ne vedem de interesele si de jocurile noastre, nu ezitam sa sacrificam vieti, proprietati si orice este necesar pentru a ne simti bine si pentru a ne apara in cazul in care simtim ca suntem la ananghie. Legea este suficient de flexibila si intotdeauna se va putea gasi un procuror in sistem care sa inchida ochii si sa "scape" cateva vicii de procedura astfel incat potentatul sa nu mai fie condamnat. Sau, chiar mai rau, judecatori care nu vor imparti justitia in aceeasi masura, ci se vor limita la a se folosi de orice parghie pentru a putea sa isi apere pielea si micile lor interese care graviteaza pe orbita rechinilor mai mari.
Nu-mi place Basescu, nu il consider un om extraordinar, este un om ca toti ceilalti, si el si-a rezolvat o multime de interese prin binecunoscutele parghii, dar il apreciez pentru un singur lucru: a avut bunul simt sa se opreasca la un moment dat, atunci cand, sa folosim un termen mai neaos, "si-a facut suma". Apoi a incercat sa isi consolideze pozitiile si sa castige popularitate vorbind si actionand in asa fel incat sa urmeze si interesele celor multi. Ce il costa sa taca din gura despre mafia din energie? De ce oare a vorbit? Ce il costa sa inchida ochii la deciziile judecatoresti prin care o batrana de 70 de ani face puscarie in timp ce copilasii de bani gata prinsi beti la volan, drogati sau chiar dupa ce ucid copii nevinovati decat pentru simplul fapt ca s-au nascut in aceeasi tara cu acesti disperati, acesti dementi care insa vor fi reorientati de parintii lor la fel de cretini catre afacerile sau catre politica din care vor continua sa isi faca de cap, ei scapa nepedepsiti.
Si nici macar ziarele nu continua sa scrie, este de senzatie, copilul lui cutare a omorat un copil cu masina, era si beat la volan, cateva interviuri, indignare generala, dupa care totul se stinge. Nu suntem in stare sa urmarim pana la capat un infractor, dar cand este vorba de a elimina din joc pe cineva care intr-un final are tupeul sa arate ca regulile jocului nu sunt chiar asa de ortodoxe, atunci mergem pana la capat.
Fara indoiala ca intr-o democratie de tip sud-american in loc sa fie suspendat ar fi sfarsit impuscat. Dar noi nu ne permitem, adica totusi trebuie sa oferim o oarecare fatada de democratie, mai bine il omorim din punct de vedere politic, il discreditam, il suspendam, facem tot posibilul pana tace din gura sau, poate chiar mai bine, reusim sa facem astfel incat nimeni sa nu mai aiba incredere in el, si atunci poate sa vorbeasca oricat doreste.
Doctrine politice? Despre ce dracu vorbeam? Nimic nu i-a impiedicat pe acesti disperati sa voteze pentru suspendarea presedintelui, indiferent de doctrina politica. Sunt sigur ca daca nu s-ar fi votat cu bilele la vedere scorul ar fi fost si mai zdrobitor, pentru ca pana si in partidul pe care presedintele l-a urcat de la un 7-8% la peste 30% exista diverse personaje gata sa isi vanda si mamele pentru ca sa le fie lor bine.
Si ne vorbesc in continuare de binele pe care ni l-au facut. Daca PNL si PD ar fi candidat pe liste separate in alegerile parlamentare, as fi votat, dintr-o precautie poate prost inteleasa, cu PNL si cu Basescu. Dar PNL, impreuna cu celelalte partide care se chinuie sa foloseasca niste doctrine pentru a se putea vinde drept partide si nu drept organizatii mafiote au o singura doctrina: propria capatuire.

No comments: