Wednesday, October 19, 2005

Un alt editorial

http://www.hotnews.ro/articol_34632-Oratanii-on-line-de-Mircea-Cartarescu.htm

Am citit acest articol, asa cum fac de obicei cu articolele Dlui Cartarescu, mai ales de cand presedintele Traian Basescu a marturisit ca l-a citit :)
Fiecare cu oalele lui. Ii uram bun venit Dlui Cartarescu in societatea de consum, in societatea informationala pe care o promoveaza Internet-ul, dar as dori sa ii atrag atentia ca important nu este ce gasesti si, in masura in care nu ai altceva mai bun de facut, sa gasesti nod in papura diferitelor informatii anapoda de care sunt pline paginile web. Important e cum citesti ceea ce ti se pune in fata ochilor. Discernamantul ramane arma care selecteaza informatia. Prin ce difera Internet-ul de zvonistica existenta inca in anumite societati si care atinsese cote paroxistice in anumite societati, sa nu dam nume :). Important era sa iti mentii capul pe umeri si sa selectezi exact ceea ce aveai nevoie. Problema este arhicunoscuta, nu ma pot abtine sa nu fac o referire la liberul arbitru, care nu a aparut odata cu Internet-ul, cel putin nu scrie nicaieri pe web despre asa ceva.
Da sunt de acord cu autorul care este oripilat de ceea ce gaseste la un prim contact, pe care, dealtfel, il presupun si foarte asteptat, dar aceasta lume nu este ea cumva o reflectie a mintilor noastre bolnave, care se afla intr-un plin proces de transformare, de la o generatie la alta si care, sub proasta impresie a anonimatului, refuleaza pe Internet pareri pro si contra a tot ceea ce misca, la urma urmei si scopul prezentei este atentionarea si poate fi de fapt o manifestare neconforma. De ce proasta impresie? Pentru ca exista un oarecare control si asta se cunoaste de cand lumea. Exista persoane care au facut si puscarie pentru opinii exprimate, destul de recent era vorba despre un disident chinez care a fost arestat cu largul concurs al Yahoo. Exista persoane care au si terminat ani grei de puscarie, deci fenomenul nu este nou si, oricat de bun ai fi, in momentul in care activitatile intrec o anumita masura, devii indezirabil si atunci nu prea mai esti anonim, surprinzator, descoperi ca esti cu mult mai expus decat credeai. E lumea lui 1 si 0, cel mai simplu sistem de numeratie, in care, prin imbinarea perfecta a fantasticului cu relatarea exacta, esti pus in fata dilemei existentiale: oare informatia este corecta sau nu? Conspiratia? Conspiratie s-ar putea numi si aceste atitudini usor deplasate, prin care se arunca vina pentru lipsa de discernamant a unora asupra celor care, dintr-o distractie, sau ca urmare a propriei lipse de discernamant, propaga informatii false.
O alta lovitura sub centura. Se intreaba Dl Cartarescu de ce oare nu gaseste nimic bun despre Romania... In calitatea Dvs de exponent al intelectualitatii romane, stimate domn, de ce nu scrieti ceva bun despre Romania? Daca si Dvs si altii de talia Dvs ar scrie ceva bun despre Romania, probabil ca balanta ar incepe sa incline favorabil. Dar nu, este mult mai romaneste sa ne lamentam despre de ce nu scriu altii despre noi. Tipic romaneste, o alta hiba a naturii umane, specifica noua romanilor, pe care ati scapat s-o evidentiati in insiruirea de mai sus din cadrul articolului Dvs.
Orataniile, ca si in lumea reala, sunt multe, de fapt am putea chiar sa le numim dobitoace, cu un bandwidth mai mare sau mai mic, conform posibilitatilor. Drept concluzie, imi exprim neintelegerea fata de legatura dintre orataniile lovite de gripa aviara, pericolul pe care aceasta boala il aduce in fata oamenilor si lumea virtuala in care ii urez inca o data bun venit Dlui Cartarescu. Sau, mai bine zis, nedumerirea... S-a incadrat articolul ca numar de cuvinte in pagina din ziar? Atunci e ok.
Cu stima.

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.